Rebekka de Wit en Anoek Nuyens ontvangen de Regieprijs 2021 voor ‘De zaak Shell’

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater Festival ontvingen Anoek Nuyens en Rebekka de Wit de Regieprijs 2021 voor De zaak Shell. Jaap Spijkers, een van de hoofdacteurs, de Arlecchino 2021.

De jury over de regie:

“De zaak Shell is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform aan uiteenlopende perspectieven. Met verve creëren de spelers hun personage via toewijding, concentratie en trefzeker acteren. Met hun inzet én de consequente uitwerking van het concept verleidt de voorstelling de toeschouwer tot een stellingname die varieert van empathie tot afkeer. Vakkundig blijft de regie weg bij het oordeel over afzonderlijke personages. De toeschouwer kan hierbij innerlijk verstrikt raken in de fluïde rol als toehoorder, scheidsrechter en medestander.”

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms en buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen er voor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem? In het theaterstuk De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

Voor meer informatie over de voorstelling, de speellijst en verder: neem een kijkje op de website van De Nwe Tijd.

Mathias Hannes

Mathias Hannes is a freelance photographer based in Antwerp, Belgium.

http://www.mathiashannes.com
Vorige
Vorige

REBEKKA DE WIT LEVERDE BIJDRAGE AAN VERHALENBUNDEL ‘OVER OVER MORGEN’